Make your own free website on Tripod.com

home pengenalan adat resam

KRAFTANGAN | TARIAN | BAHASA | PAKAIAN |

tarian bahasa pakaian

http://kenalisabah.tripod.com SELAMAT DATANG KE kenalisabah.tripod.com

UTAMA


HOME
PENGENALAN
ADAT RESAM
Sewaktu Mengandung
Semasa Bersalin
Selepas Kelahiran
TARIAN
BAHASA
PAKAIAN
KRAFTANGAN
MAKANAN TRADISI

MASA


GAMBAR


Lelaki Bajau menunggang kuda

Pakaian lelaki dan wanita kaum bajau

Kanak-kanak Bajau menunggang kuda

PAKAIAN


Orang Bajau adalah terkenal dengan kemahiran kerja tangan seperti tenunan dan sulam-menyulam. Wanita Bajau di Kota Belud menjahit sulaman pada kain sarung panjang berwarna hitam yang mereka pakai. Orang Bajau dan Iranun di Kota Belud menenun kain dastar tradisional yang dipakai oleh kebanyakkan kumpulan etnik yang lain di Sabah.

Pakaian Wanita

Badu Sipak
Blaus Satin yang berwarna cerah, biasanya warna kuning. Lengan baju yang kembang menunjukkan lipatan bawah dalam warna kontras kehitaman. Kembang lengan baju adalah 2 inci lebih panjang daripada panjang lengan dan tangan. Ia dipakai semasa majlis perkahwinan. Butang Betawi dipasang dihadapan baju, kadang-kadang juga dibahagian lengan.

Badu sampi-Blaus satin lengan panjang yang berwarna cerah, dipakai semasa majlis keramaian.

Kain mogah-kain barung panjang tenunan tangan, dengan jalur mendatar, biasanya warna merah dan hitam, dengan tambahan corak melintang. Dipakai semasa majlis perkahwinan.

Olos berangkit-kain sarung hitam yang panjang dengan jalur tegak berangkit di bahagian depan. Gaya motif seperti bunga kapas dan pucuk rebung. Pakaian kahwin yang eksklusif ini adalah jarang sekali dipakai sekarang.

Selendang-Selendang yang dipakai pada bahu

Aksesori:

Mandapun-Kain datar yang dipakai sebagai hiasan leher dengan lipatan kertas emas dan perak.

Sarempak
Dua keping hiasan kepala dalam bentuk kapal dibuat daripada kertas emas perak atau peralatan moden sebagai ganti. Perhiasan kecil yang terjuntai di kedua-dua hujungnya adalah dipanggil garigai. Perhiasan ini dicucuk pada sanggul di atas kepala, tiga jejari daripada garisan rambut. Galang-Gelang perak. Subang-Anting-anting emas atau perak. Keku-Penutup jari emas, perak atau tembaga yang panjang meruncing yang dipakai oleh pengantin perempuan. Ingkot pangkat-Tali pinggang perak berbentuk syiling dengan gesper lebar.

Pakaian Lelaki

Badu
Blaus satin yang berwarna cerah, biasanya hijau, dengan lengan baju yang kembang menunjukkan lipatan bawah dalam warna kontras kehitaman. Kembang lengan baju adalah dua inci lebih panjang daripada panjang lengan dan tangan. Dipakai semasa majlis perkahwinan. Butang Betawi di bahagian depan, kadang-kadang juga di bahagian lengan.

Suar-Seluar panjang daripada kain yang sama dalam warna yang kontras dan hiasan warna merah. Warna hitam dipakai untuk majlis perkahwinan.

Tanjak-Lipatan kain dastar untuk hiasan kepala (dipakai semasa majlis perkahwinan). Podong, dipakai oleh penunggang kuda.

Ingkot pangkat
Tali pinggang perak berbentuk syiling dengan gesper lebar dengan cantuman yang dipanggil supu iaitu perak bulat yang digunakan sebagai tempat menyimpan rokok oleh orang Bajau.

Selendang-Kain selempang yang diikat dipinggang.Klik untuk membesarkan gambar

KALENDARDENGAR LAGU